Vær smart på hytta også

Smarthusløsning på hytta

Det er enda større grunn til å gå for smartløsninger på hytta. Smarthjem-teknologien sørger for bedre sikkerhet og høyere komfort på drømmestedet.

 

– På hytta har du ikke samme graden av kontroll som hjemme. Smarthus-løsningene er derfor perfekt for hytteeieren, mener Terje Moi Nilsen i Rackit. Bygger du ei hytte fra Blink Hus kan du få en smarthjem-pakke fra Rackit installert. Det er smart på så mange måter. 

 

Som oftest er du ikke på hytta

Vi elsker å være på hytta og nær en halv million hytter og fritidsboliger ligger strødd utover landet vårt. Men som oftest er du ikke på hytta. Du er helt andre steder. Tankene derimot, de går ofte til fjells til skogs eller til kyst; Er alt som det skal? Er vannet stengt av? Det har vel ikke vært ubudne gjester på familiestedet? Hva med brann? Husket svigersønnen å lukke alle vinduer og dører? Smartteknologien gir deg kontrollen tilbake, og hytta di er som skapt for alle mulighetene.

Mer kontroll, mer sikkerhet

Smarthjem gir deg kontrollen tilbake. Du kan rett og slett slappe mer av. Ta fare for frost, for eksempel. Installer automatisk frostvakt på hytta. Den sørger for at temperaturen aldri blir så lav at det er fare for skader.

Enn snø på taket? Hvor mange har ikke reist ens ærend til fjells for å sjekke om snøen ligger for tung på hyttetaket. Taket på en smarthytte sjekker du lett hjemmefra, og så reiser du på hytta når du virkelig vil dit.

 

Det brenner mer på hytta

Et annet viktig moment er brann og innbrudd. Det brenner mye mer i hytter enn i bolighus. I alle fall om en tenker på brann i forhold til timer du oppholder deg i boligen. Nilsen forklarer hvorfor:

– Hver kveld på hytta skal gjerne vært en julekveld med kos og levende lys. Det er mer bruk av åpen flamme. Kombinert med noe i glasset kan dette være en risikabel løsning. En smarthytte sørger for brannsikring på samme nivå som hjemme.

 

Innbrudd er dyrere på hytta

Husk også at skadeomfanget ved innbrudd på hytta normalt er mye større enn hjemme. Hvis noen knuser et vindu for å komme inn på hytta di, står gjerne hytta slik i ukesvis før noen oppdager skaden. Resultatet er ofte at panelet på vegger og gulv sprekker og det blir mye å rette opp etterpå. For mange er den største skaden at de ikke får brukt hytta den sesongen, slik de hadde gledet seg til. I et smarthjem får du integrerte sensorer i både dører og vinduer.

Følg med via kamera

Det behøver ikke være så alvorlig som innbrudd, heller, fortsetter Nilsen: – Flere enn du kanskje skulle tro opplever at uvedkommende tar seg til rette på hytta. De overnatter på terrassen eller tar lunsjen i hytteveggen og rydder dårlig opp etter seg. Dette problemet minsker betraktelig når du har kameraovervåking på hytta.

Leie ut eller låne bort

Hytta et ofte et sted som brukes av mange. Noen låner ut hytta til storfamilien og noen leier den ut når de ikke trenger den selv. Da er det enda mer praktisk med fjernstyring av låsene. 

 

Har barna lånt hytta og du lurer på om de har husket alt du formante de om, så er det bare på å sjekke i appen om vinduer er lukket og dører låst. Alt du ønsker skrus av når døra låses etter de håpefulle. Og har de glemt det også, så ordner du det bare selv. Hjemmefra.

 – Men du får dessverre ikke sjekket om de har vasket etter seg og redd sengene, ler Terje Moi Nilsen.

 

Start helga tidligere med smarthytte

Det er ikke til å komme forbi at mange liker å øke komforten på ferieparadiset. Noen sverger fortsatt til å bruke de første tre timene av hytteoppholdet på å nifyre for å få levelig temperatur. Men for stadig flere er det viktig å ha komfort og funksjonalitet, også på hytta.

– Sørg for at varmen slik at hytta er 22 grader når du kommer dit. La helga starte i det du kommer inn døra på hytta. Og så kan du skru den ned igjen; Er det tre uker til du skal tilbake, er det ingen grunn til at hytta skal stå varm, mener Terje Moi Nilsen.

 

 Den viktige wifi-en

For mange er god wifi-dekning like viktig som en varm hytte. Og for mange unge kan et godt nett være viktigere på hytta enn hjemme. Det merker nok mange besteforeldre som inviterer med seg barnebarna på ferie. Selv om det er en rimelig hytte du bygger, kan det være veldig viktig med god wifi.

 

God lyd er viktigere enn gulv

Tidene endrer seg, og hyttekunder er forskjellige.

– Jeg ser ofte at hytteeiere prioriterer god lyd i sonos-anlegget på terrassen før de oppgraderer parketten inne. For andre er strøm i hytta luksus. Løsningene må tilpasses hver enkelt. Blink Hus-hyttene leveres med en standardpakke som kan oppgraderes etter ønske. Når hytta skal renoveres er det også et godt tidspunkt for å tenke smarthytte. Det er så greit å få dette inn i veggene. Men dessverre er det slik at 90 % av installasjonene er etterinstallasjoner, forteller Terje Moi Nilsen.

 

Spar tid, spar penger, spar miljø

Det er ingen tvil om at et smarthjem sparer deg for mange bekymringer. Men det er klart at det kan spare deg for mange utgifter også. Og det kan spare miljøet for belastning. Strømstyring er et eksempel på dette. Bygg for morgendagen når du skal bygge hytte. Bygg en smart hytte.

 

Smarte muligheter på hytta

LYSET: Du kan styre alt lyset i hytta akkurat som du vil. Når du kommer, blir lyset tent, når du går og legger deg, trykker du bare på natta-knappen over senga slik at alt lys slår seg helt av eller blir dimmet som du vil. Du kan selv programmere lyset i alle rom, og du kan slå det av og på fra hvor som helst i verden. 

VARMEN: Nå er det slutt på å ”fyre for kråka”. Reguler varmen slik at det passer for deg og familien din. Still inn ønsket temperatur gjennom året, og skru på varmen fra appen når du er på vei til hytta. Her er det mye energi å spare. Du kan også enkelt følge med på ditt eget energiforbruk.

INNGANGSDØREN: Åpne døren fra telefonen, uansett hvor du befinner deg. Se og snakk med de som står utenfor hytta fra mobilen din. 

ELEKTRISKE INSTALLASJONER: Skru på kaffetrakteren, trekk for persiennene – alle elektriske installasjoner kan styres individuelt hvis du ønsker det.

MUSIKK: Abba på kjøkkenet, eller ute om du vil – lyden styrer du akkurat som du vil.

SIKKERHET: Du har full kontroll over alarmsystemet, og det kan kobles direkte til NOKAS alarmstasjon  

BRANN: Du kan installere brannalarm som er direktekoblet til brannvesenet. Slik kan du spare liv.

HUSET SIER IFRA: Tenk deg et hus som kan snakke: ”Nå trenger jeg å få skiftet et filter på ventilasjonsanlegget.” Smarte hus sier ifra selv.